Ekološki Semafor

Omogućava smanjenje zagađenosti vazduha i smanjenje utroška goriva

  • Prikazuje trajanje crvenog svetla do trenutka uključivanja zelenog svetla
  • Veliki uticaj na zaštitu čovekove okoline
  • Postavlja se u dvodelnu lanternu
  • Stepen zaštite kućišta IP54
  • Osnovni zahtevi

Zaustavljanje vozila na raskrsnicama u cilju regulacije saobraćaja je neminovnost. Vreme koje vozilo provede čekajući da se upali zeleno svetlo je različito od raskrsnice do raskrsnice i zavisi od više faktora: inteziteta saobraćaja, važnosti ulica koje se ukrštaju i tome slično.
Ako u toku čekanja na zeleno svetlo motori automobila rade, oni ispuštaju izduvne gasove koji izuzetno štetno deluju na ljudski organizam. Svest o njihovoj štetnosti podstakla je razvoj takozvanog ekološkog semafora.
Opis
Ekološki semafor brojčano ( u sekundama ) prikazuje trajanje crvenog svetla do trenutka uključivanja zelenog svetla. Na raskrsnicama na kojima se ukrštaju ulice sa različitim prioritetima ( intezitetima ) saobraćaja, crveno svetlo na sporednom pravcu može da traje i više od 60 sekundi. Za to vreme vozači mogu da isključe motore i na taj način smanje nivo zagađenosti od izduvnih gasova i smanje utrošak goriva.
Na 5 sekundi pre pojave zelenog svetla, vozači pale svoje motore i u trenutku paljenja zelenog svetla pokreću vozilo.
Ekološki semafor se postavlja u dvodelnim lanternama. U gornjem segmentu se brojčano ( u sekundama ) prikazuje vreme preostalo do pojave zelenog svetl, a u donjem upozorenje vozačima da ugase motor.
Isti ovakav semafor može se koristiti i za informisanje pešaka na pešačkim prelazima o trajanju crvenog ili zelenog pešačkog svetla.